pvc i alu profili

Termoizolaciono staklo

termoizolaciono stakloTermoizolaciono staklo je sastavljeno od dve staklene ploce, debljine 4 mm, koje su po ivici povezane na rastojanju od 16 mm.

Ivicna veza mora da ostvari besprekorno i dugotrajno zaptivanje, da ne bi došlo do ulaska vlažnog vazduha.

Medjuprostor je ispunjen suvim vazduhom (tacka rošenja oko - 30°C) ili gasom. Razmak izmedju staklenih ploca je obezbedjen metalnim držacima, koji su ispunjeni sredstvom za sušenje. Zaptivanje prozorskih stakala se obezbedjuje pomocu elasticnih polimer zaptivaca. Pricvršcivanje stakla za profil krila i precke se vrši lajsnom k, a za profil rama i stuba - lajsnom F.

Izolaciona sposobnost stakla se definiše koeficijentom prolaza toplote k (W/m2K). Što je koeficijent niži, toplotna izolacija je bolja. Termoizolaciono staklo (4+15+4) napravljeno od float stakla, punjeno suvim vazduhom ima k = 2,94 W/m2K, dok prozor ima k = 2,3 W/m2K. Termoizolaciona stakla se proizvode od staklenih ploca prevucenih slojem plemenitog metala, kao i interferentnim slojem Bi02. Osobina ovih prevlaka je da reflektuju toplotne zrake uz manju ili vecu redukciju svetlosti. Ako se kao jedno od stakala koristi staklo sa donjom emisivnošcu dobija se k =1 ,5 W/m2K, a ako se za isto termoizolaciono staklo kao punjenje koriste gasovi argon, SF6, dobijamo koeficijent prolaza toplote k = 1,28 W/m2K. Primenom ovakvog termoizolacionog stakla, punjenog suvim vazduhom, kao i trokomornog PVC profila možemo napraviti prozor sa koeficijentom prolaza toplote k = 1,44 W/m2K.

Primenom šestokomornog profila kao i termoizolacionog stakla sa donjom emisivnošcu punjenog suvim vazduhom možemo ostvariti koeficijent prolaza toplote za prozor, k=1,36 W/m2K.

Osobine termoizolacionog stakla:

Glavna osobina termoizolacionog stakla je da smanjuje toplotnu razmenu izmedu dva prostora, što ima niz prednosti:

  • manji utrošak energije
  • nema pojave kondenzata ili leda na unutrašnjoj strani ploce
  • promaja je svedena na minimum
  • smanjuju se troškovi ugradnje uredaja za klimatizaciju i grejanje
  • mogu se koristiti i vece staklene površine za datu sobnu temperaturu, bez povecanja troškova energije

Šta je LOW-E ?

LOW-E je višeslojni sistem koji se primenjuje na staklu.

Funkcionalni sloj može biti bakar, zlato, aluminijum ili srebro. Ovi funkcionalni slojevi "apsorbuju" otprilike 90%- energije dugotalasnog infracrvenog zracenja koje zraci iz unutrašnjosti prostorije na staklenu plocu. Zbog ove apsorbovane energije raste temperatura ovih slojeva. Ovi slojevi imaju nizak faktor emisivnosti ili drugim recima, oni ne zrace mnogo toplote. Emisioni faktor je otprlilike 8,5 puta niži nego onaj koji ima normalno flot staklo. Medjutim ovi slojevi, instalirani na staklo ce izgubiti svoju toplotu provodjenjem na ovo staklo. Pošto je stakio dobilo ovu toplotu ono ce je zraciti nazad u prostoriju. Stoga sloj LOW-E treba da bude na površini broj 3 izolacione jedinice.

Rezultat su znatno manji troškovi grejanja, pošto ce k vrednost sa LOW-E plocom biti oko 50% konvencionalne jedinice iste konfiguracije. Od gore pomenutih materijala funkcionalnih slojeva,srebro nudi najbolje karakteristike.

Da je funkcionalni sloj sam instaliran na plocu refleksija bi bila veoma visoka (do 70%) i provodjenje ce biti mnogo niže za komercijalnu primenu šta više, funkcionalni sloj ne bi bio zašticen i bio bi izložen mehanickom i hemijskom oštecenju. Da bi se izbegao ovaj problem sa svake strane funkcionalnog sloja instaliran je još jedan sloj. Materijal za ove slojeve mogu biti kalajni-oksid, cinkov-oksid, bizmut-oksid itd.

Kalajni-oksid ima nabolje opticke karakteristike i nudi najbolju hemijsku zaštitu i zbog toga je materijai koji se najcešce koristi. Pošto se kalaj topi na 2320°C. LOW-E ploce ne smeju biti izlagane visokim temperaturama, pa temperiranje nije moguce. Preporucuje se maksimalna temperatura 1200°C.

KOJA POVRŠINA JE PREVUCENA ?

Veoma je važno znati u svakom trenutku koja površina je prevucena. Svaka greška ce predstavijati trošak. Prvu proveru treba izvršiti pre vadjenja ploce iz paketa. Kod LOW-E, kao i kod refiektujuceg stak-la, površina koja je prevucena može se otkriti pomocu Ommetra. Prevucena površina LOW-E, takodje se može odrediti i pomocu upaljaca za cigarete. Na normalnoj površini stakla boja plamena bice žuta, a na površini koja je prevucena sa LOW-E boja plamena ce biti bledo ružicasto/plavo.